Kattens hemmelige språk

Visste du at katten din snakker til deg?

Det kan være vanskelig å forstå katter. I det ene øyeblikket elsker de deg. I det neste er de i sin egen verden. Det er som om de har et hemmelig språk!

Sannheten er at de har det.

Du kan lære å snakke kattens hemmelige språk –og ha glede av et rikere og mer givende forhold med katten din. Alt du trenger å gjøre er å gi dem den riktige mengden kjærlighet og oppmerksomhet og å følge disse enkle rådene …

Forskere har registrert at katter lager 16 ulike lyder.

Lytt til katten din

Katter lager mange rare lyder i løpet av dagen. Forskere har registrert at katter faktisk lager 16 ulike lyder. Når man tar i betraktning de særegne lydene som katter lager (på samme måte som vi mennesker har ulike aksenter), eksisterer det faktisk enda flere

Alle vet hva maling høres ut som –den myke, tilfredse lyden som katter ofte bruker for å fortelle oss at de er glade. Hvis katten din lar deg plassere fingeren under haken deres, kan du føle den beroligende vibreringen av malingen, selv om den er nesten lydløs.

Når det kommer til den klassiske «mjau»-lyden, er det sannsynlig at katten din er bestemt og at den søker oppmerksomheten din. Du visste kanskje ikke at voksne katter kun lager denne lyden når de kommuniserer med mennesker –de lager andre lyder i samspill med andre katter. Og de vil sannsynligvis fortsette til de får det de vil ha!

Katter lager mange andre lyder når de hilser på mennesker og andre katter, eller om de blir skremt (for eksempel når de møter nabokatten, som den ser på den som en rival). Prøv å ta opp noen av disse ulike lydene på telefonen din og spill dem av for å forstå lydene som avslører atferden til katten din.

Katter har en veldig viktig måte å kommunisere på, som vi ikke har – nemlig halen!

Se på katten din

De kan ikke lese og skrive, men katter kan både lese følelsene og kroppsspråket vårt. De er for eksempel mer tilbøyelige til å male om de ser at vi smiler, og de kommuniserer med oss med sitt eget språk.

Mens ansiktene deres ikke har like mange uttrykk som vårt, har katter en veldig viktig måte å kommunisere på som vi ikke har –halen! Med mindre du har en rasekatt uten hale, som for eksempel en manx, er det en av de beste måtene å lære hva de tenker

Hvis katten din jogger mot deg med halen stikkende rett opp mens den vingler litt, er de veldig glade for å se deg. Hvis enden på halen er litt bøyd, betyr det at de er glade, men at de ikke helt vet hva du føler om dem –så gi dem litt betryggelse!

Legger du merke til at halen rykker eller napper? Det kan hende du irriterer katten din, for eksempel ved å ikke gi dem mat fort nok (det finnes da grenser for hvor mange ganger katten vil stryke hodet sitt inntil deg for å få oppmerksomheten din!).

Avslutningsvis, hvis halen deres beveger seg raskt fra side til side, bør du være varsom. Katten kan fortelle deg at den ikke helt vet hvordan den bør handle. Hvis du er i prosessen med å klappe den, ønsker de kanskje litt albuerom. Vis dem at du forstår det ved å trekke deg litt tilbake og se hvordan de reagerer.

Alt som trengs er å være konsekvent –rop på dem og tilby dem en godbit når de kommer bort til deg.

Snakk til katten din

All denne snakkingen er selvsagt fånyttes om du ikke snakker tilbake. Hvorfor ikke begynne med å lære katten din å komme når du roper på den?

Alt du behøver å gjøre, er å være konsekvent –rop på den og tilby dem en godbit når de kommer bort til deg. Hvis den ikke kommer til deg i begynnelsen, rop på den og tilby godbiten om de tar et steg mot deg. Deretter øker du gradvis avstanden helt til den kommer hver gang du roper på dem.

Det er så mye å lære om hvordan kattene våre kommuniserer med oss.

Det er så mye å lære om hvordan kattene våre kommuniserer med oss. Vi håper at disse tipsene hjalp deg med å lære litt mer om den fascinerende kattepsykologiens verden.

VÅRE PRODUKTER

FLERE ARTIKLER